Reštaurácia BEZ HOSTÍ ich nezlomila

Reštaurácia bez hostí je pre nich ako jedlo bez chuti. Pandémia ich zaskočila, obmedzila, no nezlomila… Receptov majú plnú hlavu a s nami sa radi podelili o svoje najmilovanejšie jarné. Sú vaše.

Sous Chef reštaurácia Grand hotel Praha, Tatranská Lomnica

Počas pandémie si vychutnáva spoločnosť manželky Janky a dvojročnej dcérky Olívijky. Vďaka nej začal doma vymýšľať jednoduché kombinácie jedál, piecť pečivo či chlebíky. A inšpiroval aj priaznivcov na sociálnych sieťach. Postupne si začal plniť sen a pomáhať druhým. „To mi umožňuje udržiavať svoju profesiu pri živote v takom bode, ako to situácia dovoľuje. Projekt, ktorý som nazval Konaj dobro, dobro sa ti vráti, je zameraný na potešenie a pomoc ľuďom v núdzi a v prvej línii,“ vraví Ján Dudáš. S bývalým kolegom a šikovným cukrárom Matúšom.

Reľovským začali piecť dezerty pre zdravotníkov, dobrovoľníkov či hasičov v testovacích strediskách a nemocniciach. V prvej várke im rozdali tritisíc veterníkov, no, ako vraví, ešte nekončia! S ďalším kolegom Benjamínom Gorelom a so študentom hotelovej akadémie v Kežmarku Reném Makovským varia pre karanténne strediská, sociálne domy, no aj pre reštaurácie či kantíny, v ktorých kuchári ochoreli na covid. Tatranský hotel, v ktorom Ján varil, je momentálne zatvorený, priestory im poskytli ústretoví majitelia reštaurácie Soul v Starom Smokovci. Ako s pokorou vraví mladý sympaťák: „Aj to jednoduché je v určitom čase také vzácne a bohaté ako nikdy!“

Špenátový chlieb

Jeho pracovné začiatky siahajú do kuchyne 5-hviezdičkového hotela na Štrbskom Plese. „Pracoval som tam 3 roky pod vedením zahraničných šéfkuchárov – Rakúšana, Taliana a Íra,“ hovorí. Tu Ján načerpal množstvo skúseností. Jeho ďalšie kroky smerovali do štvorhviezdy v Tatranskej Lomnici. „V týchto hoteloch som sa naučil profesionalite, ako aj správaniu sa k zamestnancom,“ dodáva.

dc0937eb-d986-4437-bea9-2f917abf7faa_phpnbipjm

Zdroj: pluska.sk